Gladsaxe Teen Clubs historie
- i meget korte træk...
Del 4: Sådan blev pengene brugt
Tekst Kim Utke - suppleret af information fra Teen Club Nyt m.v.
I følge vedtægterne skulle overskuddet fordeles med 50% til de politiske ungdomsforeninger, 25% til idrætsforeningerne og 25% til andre lokale ungdomsforeninger som f.eks. spejdere. Klubbens ledelse var ikke så involveret i fordelingen af pengene, men en enkelt episode huskes tydeligt af flere af deltagerne.
Der var indkaldt til møde i kulturel forvaltnings pompøse mødelokale i palæet på Bagsværdvej nr. 161, hvor der blev budt på øl, vand og tobak. Emnet var behandling af indkomne ansøgninger om støtte fra Teen Club’en. På nær ungdomskonsulenten og kulturel forvaltnings leder var deltagerne næppe fyldt 24, og der sad de så med øl i glassene og pulsede på store cigarer.
En af ansøgningerne var fra Bagsværd Roklub, som ansøgte om et tilskud til en singlesculler. “Hvad koster en hel båd?” Spurgte én af de cigarrygende ungersvende. Ca 4.000 kr. lød svaret. Herefter var der hurtigt enighed om, at “Vi giver dem en hel båd”. Senere blev hele ledelsen inviteret med til en festlig båddåb i roklubben, hvor båden blev døbt Teen. Ved en senere lejlighed lånte Teen Club’ens medarbejdere roklubbens lokaler til en medarbejderfest. Andre ansøgninger kunne lyde på tilskud til at reparere en spejderhytte osv osv.Op
To gange arrangerede man også koncerter – uden dans. Formålet var, at man ville give unge handicappede mulighed for at opleve tidens hotteste popnavne live. En række handicap-organisationer fik stillet ca. halvdelen af koncertsalenes pladser gratis til rådighed mod, at de selv sørgede for transporten.
Første koncert løb af stablen mandag d. 8. maj 1967 i et fuldstændigt proppet Gladsaxe Teater – omkring 1.000 tilskuere. Ved teen-ballet ugen før blev der uddelt en invitation til ca. 400 udvalgte, særligt trofaste medlemmer – med eksklusiv ret til at købe én billet formedelst kr. 3,-. På denne måde ville man opnå, at arrangementet ikke ville komme til at ligne en ghettokoncert. Desuden blev alle Teen Club-medarbejderne inviteret, og de måtte gerne tage deres forældre eller 2 søskende med. For en del forældre blev det en chokerende oplevelse for første gang at blive udsat for lydniveauet ved en popkoncert.
Mange af de unge handicappede havde ganske vist selv stole med (med hjul) og andre var nødt til at have hjælpere med, men totalt set var der ikke stole til alle, og mange måtte sidde på trapperne. Det var et utroligt syn at se arm- eller benløse spæne op og ned ad trapperne i salen, og det var formidable brøl, der hilste kunstnerne både før og efter deres numre.
Programmet for koncerten i Tivolis Koncertsal d. 22.april 1968 - Læs og download her |
Programmet bød på de lokale The Ox, Sir Henry and His Butlers, Cy, Mia & Robert, Keld & the Donkeys, Scarlets, Peter Belli & B. Brothers, Tommy P.s Studiegroup, Hitmakers og som toppen på kransekagen Red Squares. Større kunne det ikke blive i datidens Danmark. I pausen bød Teen Club’en de handicappede på sodavand og chokolade.
Det følgende år blev koncerten afholdt i Tivolis Koncertsal mandag d. 22. april 1968 kl. 19.30 med et mindst lige så flot program og plads til 2.000 i salen. Igen blev publikum en blanding af unge handicappede med hjælpere, Teen Club-medlemmer og medarbejdere med familier.
I invitationen i Teen Club Nyt, april 1968 blev medlemmerne opfordret til at møde op i alle tiders pop-humør – hjælpe med at pifte, heppe, klappe – lade være med at glo dumt – komme i noget festligt tøj – og renvaskede!
Orkesterlisten lød på både Dandy Swingers med Anisette, Noblemen, Sir Henry and his Butlers, Peter Belli og Four Roses, Poul Dissing og Beafeaters, Lollipops – og ikke mindst Tages, som endnu en gang fik taget til at løfte sig. Alt samme for den symbolske pris af kr. 7,- for medlemmerne og gratis for resten.
Selvom orkestrene spillede for stærkt reducerede honorarer gav disse koncerter selvfølgelig underskud – ca. kr. 6 - 7.000,- pr. gang, men bestyrelsen følte, at det gik ind under formålsparagraffen, selvom de fleste af de handicappede ikke kom fra Gladsaxe.
> Fortsæt med at læse mere om Teen Club'ens endeligt - med politisk ståhej og læderjakker.